dimecres, 28 de maig del 2008

LA DIMISSIÓ DE LA FALLERA MAJOR, SÍMPTOMA I REPTE DEL SISTEMA FALLER

S'ha organitzat un gran rebombori en el món faller alzireny per la dimissió/expulsió de la fallera major de 2008, arran dissonàncies, discordàncies, formes grolleres i maleducades o insistència als actes oficials i necessaris per al càrrec.
No sóc ni faller ni enamorat de les falles, però les he de sofrir cada any i, a més, considere que són un element socialitzador i d'educatiu que influeix, si més no, en un bon grapat d'alzirenyes i alzirenys.
Les qüestions plantejades per l'exfallera major i les seues companyes són ben serioses i haurien de fer reflexionar tots els estaments fallers i no fallers de la ciutat. Fins i tot a l'alcaldessa Bastidas, que finalment haurà aprés del seu viatge a Brasil a allò de les ciutats educadores que en una ciutat tot educa; tot, des de com parla l'alcaldessa com a a l'alcaldessa o què es fa als actes oficials fallers o com es planteja el trànsit a la ciutat.
Educa tot, per a bé o per a mal.
Les relacions falleres/falleros i festa de falles són relacions sexistes. El major paper oficial de les dones en les falles és de florero. Floreros bonics, ben endreçats, piropejats... però floreros. I això no és bo ni per a les dones -en general i en particular- ni per a les falles. Ni per als hòmens/falleros. Que de vegades prenen el masclisme com a estàndard -fins i tot el masclisme cavallerós i elegant...-
I al capdavall les relacions asimètriques entre els gèneres en les falles -uns llocs n s'aprenen i perfeccionen les relacions socials de menuts i majors- ajuden i potencien les relacions asimètriques entre els gèneres a la societat. I viceversa.
Alguna falla s'ha plantejat algun dia tindre un faller major, amb una cort on hi haja fallers i falleres mesclats? I que siga tan normal haver presidents com presidentes? I un faller major d'Alzira?

Moltes i molts em direu que no, però jo tornaré a repetir que tot açò té molt a veure amb el problema de les formes grolleres i maleducades, els desplants, les prohibicions i el desficaci del protocol. L'Anna Mari Badoví no aguantà el que es suposava que una "dona i fallera" hauria d'aguantar.
Ara és moment de reflexionar i que el món faller d'Alzira pegue un pas endavant,com ho han fet en altres vegades. Però no fent més soroll o més impossible el trànsit ciutadà sinó posant a les dones en el lloc que els pertany, encara que siguen falleres o falleres majors d'Alzira. És un repte, però també una necessitat.

Controlia